Új kütyü a Hajógyártó utcában

2021. május 11. 08:24 - Sánta Kalóz

img_1546.jpegA hétvégi építés folyamatát megszakítottuk folyton Roald barátommal, hiszen befutott a 3D nyomtatónk is a Bázisra. A választásunk az Anycubic Photon-S nyomtatójára esett, ami egy műgyantás nyomtató. Annyira nem voltunk felkészültek az első nyomtatásra, így az útmutató tanulmányozása után beöltöztünk a próbára. Gumikesztyű és maszk. Szerencsére pont volt kéznél maszkunk... Először is bekalibráljuk a nyomtatót egy papírlappal. Igen, papírlappal kell meghatározni a Z tengely nulla pozícióját, úgy, hogy a fogadó felületet egészen addig visszük tized milliméterenként az LCD kijelzőhöz, amíg a papírlapot már csak nehezen tudjuk kihúzni alóla. Ekkor megvan a Z=0 pozíció. A műgyantás nyomtatóknál ugyanis a nyomtatandó forma rétegeit egy LCD kijelző világítja rá a fogadó felületre, amin megkötnek a rétegek UV fény hatására.

img_1548.jpegMiután a műgyanta folyadékot is beleöntöttük a tálcába, a géphez kapott pendrive-ról kiválasztottuk a teszt állományt és megnyomtuk a start gombot. Bő fél órás nyomtatás utána az eredménytől az állunk is leesett. Olyan finom részletek is kijöttek, hogy tökéletes lesz a nyomtató az alkatrészek, figurák és ki tudja még mik nyomtatására. Természetesen miután kijött a nyomat a szintén frissen vásárolt ultrahangos tisztítóba tettük, egy 99%-os izopropil alkoholos fürdőbe, majd ezt követte az UV kezelés, amit forgótányéros UV lámpás dobozban tettünk meg.

Ezen felbuzdulva - Babits után szabad - gondoltuk nyomatunk egy római fővezért. Különböző alkalmazások telepítése után az STL állományt sikerült lementeni a Photon-S által is ismert formátumra és kezdődhet a nyomtatás. Ez a pici 32 milliméteres figura laza 3 és fél óra alatt kész is lesz. Az semmi, addig úgyis hajókázunk. A nyomtatásból nem látni semmit az első 2 órában, mert a fej nem látszik még ki a tartályból. Sajnos. Ugyanis amikor már lehetne látni valamit, akkor csak azt láttuk, hogy nincs semmi a fogadó felületen. Gép leállit, fej és tálca kiszed, a folyadékot hova öntsük, kéne egy üveg, nem jön le a kupakja, keress másikat, oké beleöntöm, jééé mi van ennek az alján, miért ide tapadt, na mossuk le gyorsan, és hasonló történések voltak, miközben a két fa hajó az asztalon várt ránk. Az történt ugyanis, hogy a műgyanta első rétege nem a fogadó felületre ragadt, hanem a fóliára ami az LCD és a fej között van. Kalibrációs probléma lehet - gondoltuk. Oké, akkor kalibráljuk újra. Újabb 3 és fél óra és kész is leszünk.

Második nyomtatásra sem lett római fővezérünk, ugyanis csak a szobor talpa készült el, fővezérünk megint a fóliára ragad. Na majd a héten még próbálkozunk a nyomtatással. Az biztos, hogy ez is egy olyan dolog lesz amivel sok-sok órát el tudunk tölteni.

talp.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hajogyartoutca.blog.hu/api/trackback/id/tr8316528842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása