Újra termel a Hajógyártó utca

2023. február 24. 12:36 - Roald Amundsen

reopening.pngMost kaptuk az örömteli hírt, hogy hosszú szünet után újraindult a termelés a régmúlttal rendelkező, világhírű Hajógyártó utcai hajógyárban.

A világjárvány és a háborús helyzet miatt az elmúlt év elején szinte teljesen leállt a hajógyártás az ikonikus Hajógyártó utcai hajógyárban. A megrendelők visszamondták a már futó rendeléseiket, a befektetők is kihátráltak a cég mögül, valamint súlyosan érintette a vállalatot a globális alapanyag hiány, valamint az energia költségek drasztikus növekedése is. A cég életben tartása érdekében a tulajdonosok és a cégvezetés a kieső hajómegrendelések kompenzálására villamosok gyártásába kezdett, azonban úgy tűnt ezek sem képesek megmenteni a vállalatot. A gyár bezárása és az elbocsátások ellen az utcára vonultak a munkások, hatalmas tüntetések kezdődtek.

save_1.pngMegkerestük a cégvezetést a felröppenő hírek, valamint a cég jövője kapcsán.

Igazak a hírek a gyár újranyitásáról és a termelés beindításáról?

Nagy örömmel tudjuk közölni, hogy igen, igazak a hírek, újra nyitotta kapuit a hajógyár és újraindult a termelés.

Hogy sikerült kilábalniuk a válságos helyzetből és újraéleszteni a gyárat a csőd közeli állapotból?

Nagyon nehéz időszakon vagyunk túl, a cégvezetés és a tulajdonosok minden követ megmozgattak a gyár megmentéséért. A tulajdonosok úgy döntöttek, hogy a vállalat megmentése végett előre menekülnek, jelentős tőkebefektetéseket, fejlesztéseket, beruházásokat hajtottak végre. A cégvezetésnek sikerült új megrendeléseket szerezniük, valamint a régi megrendelők is lassan-lassan visszatértek.

save.pngSikerült megállapodniuk a munkásokkal is?

Igen, nagyon kemény és hosszú tárgyalások után, végül a munkástanácsokkal, szakszervezetekkel is sikerült megállapodnunk. A legfontosabb, hogy nem lesznek újabb elbocsátások, sőt a korábban elbocsátott régi munkások többségét is sikerült újra visszavennünk.

Igaz, hogy teljesen új telephelyre költözött a gyár?

Igen, a tulajdonosok hatalmas tőkebefektetéssel egy új telephelyet vásároltak, ahol egy sokkal korszerűbb, jobban felszerelt, tágasabb és a munkások számára is sokkal kényelmesebb gyártócsarnokot alakítottak ki. A régi gépek és gyártósorok jó része már át is került az új gyártelepre, valamint teljesen új gépek beszerzése is történt. Ugyan még folynak az építési munkálatok, még nem készült el teljesen az új gyártócsarnok, de már el kezdődött a termelés az új telephelyen.

Mi lesz a régi gyártócsarnokkal?

Egyelőre megmaradt a régi gyártócsarnok is, de az ott lévő termelés és gépállomány nagy része részben már átköltözött, illetve a közeljövőben átköltözik az új telephelyre. A régi telephelyen csak korlátozott termelés marad, illetve ott marad a tervezés és az adminisztráció egy része.

Úgy hallottuk, hogy felmerült a cég névváltoztatása is, igaz ez?

Igen, a tulajdonosok részéről felmerült, hogy a Hajógyártó utca helyett Hajósáv utca legyen a cég neve, de egyelőre ebben nem született konszenzus és döntés.

Mik a cégvezetés céljai, hogy látják a cég jövőét?

Természetesen legfőbb profilunk a hajógyártás marad, de folytatjuk a tavalyi évben elindított, igen sikeres villamos gyártásainkat is. Szerencsére visszatértek a régi megrendelők is, így folytatjuk a már megkezdett Ulises I.-II., Peregrine és Gjoa projektjeinek, valamint új megrendelésink is vannak. Szeretnénk új piaci területekre is nyitni. Ilyenek például az építőipar és bőripar, de a háborús helyzet miatt felmerült a harceszközök gyártása is, valamint a tulajdonosok egy része az űreszközök gyártását is felvetette.

Köszönjük a tartalmas tájékoztatást, sok sikert kívánunk a cég újraélesztéséhez.

Köszönjük szépen!

Szólj hozzá!
Címkék: egyéb

A bejegyzés trackback címe:

https://hajogyartoutca.blog.hu/api/trackback/id/tr4118057372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása